26. marraskuuta 2007

Tuplan terveyshuijaus?

Tänään kaupassa iski karkkihimo. Huomasin hyllyssä uutuuden: Tupla Sport -merkkisiä patukoita, jotka markkinoivat itseään "kuitupitoisena uutuutena" ja ovat tutun Tupla-patukan terveellisempiä sisaruksia.

Ai, terveellisempiä?

Katsoin tuoteselostetta ja ahdistuin. 100 g:n ravintosisältö Tupla toffeessa ja omena-sportissa:

Energiaa 468/465 kcal - proteiinia 6,9 g / 7 g - hiilareita 61,3 g / 63,6 g - rasvaa 21,6 / 20,4 g. Ei-terveys-Tuplassa ei lue kuituarvoa. Sportissa on kuituja 3,8 g sataa grammaa kohti.
Arvatkaapa vielä, kummat arvot kuuluvat kummalle patukalle!

Aivan oikein: ensiksi mainitut numerot - korkeampi kalori- ja rasvapitoisuus, pienempi proteiinipitoisuus - ovat uuden terveyspatukkamme sisältö. Hieman tuli huijattu olo.


Patukka oli ihan okei (raikas, omenainen, olemassa myös vadelmaversio), mutta maistui sen verran pahville, että se saisi kyllä olla reilusti terveellisempi, jotta viitsisin syödä sitä. Tässä tapauksessa sisältö ei oikeuta makua. En tajua, miten Tuplan nougat on onnistuttu korvaamaan vanerimaisella myslillä ilman, että terveellisyys on muuttunut mihinkään. (Tai, no. Se on vissiin se kuitu. Huoh.)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No onpa kyllä pöljää! Meidänkin lähikaupassa oli noita, mutten ostanut, enkä lukenut tuoteselosteita. Mutta luulin kyllä, että tuo sport olis muka jotenkin terveellisempi. Vaan ehkä se on tosiaan sitten *urheilijoiden* versio, kun ne kuluttaa enemmän kaloreita kuin ei-urheilevat... :/ Hölmöä, kyllä.

Anne kirjoitti...

Niinpä. No, olen tajunnut, että itse asiassa patukassa ei väitetä mitään muuta kuin että siinä on enemmän kuitua... mikä varmaan toteutuu, koska norppisuklaassa on varmaan käytännössä nolla grammaa kuitua. Kaikki muu onkin sitten mielikuvamainontaa.

Viimeistään maistettuaan sitä kuitenkin automaattisesti olettaa patukan muutenkin kevyemmäksi - jos ei kalorimäärältään, niin ainakin rasvamäärältään. Mutta ei sitäkään! Pah.