14. heinäkuuta 2007

Päivä 7, Pariisi

Kirjoitettu 11.07.2007:

Päivänä 7 kävimme Consiergeriessä, Pariisin historian museo Carnivalétissa, Victor Hugon talossa ja Pantheonilla. Consiergerie on vankila, jossa vallankumouksen uhreja säilytettiin ennen teloitusta. Siellä oli harvinaisen hyvät (maan huomioon ottaen) selostukset myös englanniksi. Paikka ei ollut valtava, mutta se kiinnosti meitä molempia. Historiaa.

Carnivalét sisälsi lisää historiaa. Sitä suosittelisin kaikille jo siksikin, että se on ilmainen. Maksuttomat museot ovat Pariisissa harvassa. Jos tahtoo nähdä vanhoja esineitä ja huonekaluja keskiajalta 1900-luvun alkuun, kannattaa käydä. Minua kiinnosti enemmän, Marjukkaa vähemmän. Museo on melko isokin, kiertelyyn meni helposti yli tunti.

Carnivalét sijaitsee Maraisin kaupunginosassa. Lähellä on myös Victor Hugon talo. Se oli minulle pakkovierailtava, Marjukalle vastenmielinen. Myös Hugon talo on ilmainen. Se on pieni. Tekstejä, kirjeitä ja kuvia. Kaikki ranskaksi.

Viimeiseen kohteeseemme Pantheonille menimme hetken mielijohteesta, koska aikaa oli vielä. Se oli yllättäen tosi hieno. Suosittelen. Kyseessä on 1700-luvull kirkoksi rakennettu kreikkalaisvaikutteinen temppeli, josta tehtiin vallankumouksen aikaan monumentti Ranskan suurmiehille ja historialle. Kryptassa on Voltairen, Rouseaun, Marie & Pierre Curien, Victor Hugon ja Alexandre Dumas'n haudat. Ja sadan muun. Minusta oli ihmeen hienoa seisoa Victorin ja Alexandren yhteisen hautakammion ovella. En ollut odottanut sellaista tunnetta. Miltähän Oscar Wilden hauta tänään tuntuu? Pakostikin vielä hienommalta. Ovat Victor ja Alexandre tosin sankareitani myös. Ilman Victoria ei olisi Les Misérablesia, ja Kolme muskettisoturia on yksi lempikirjoistani kautta aikojen. Lapsena luin sen joka vuosi uudelleen.

Marjukka katselin jotain poliitikkoja. Minä en edes tunne niitä. Kirjailijat ovat minun sankareitani.

Niin, ja Pantheonin pääkerros! Sisältä temppeli on älytömän korkea, täynnä seinämaalauksia ja patsaita. Se oli hirveän hieno. Menisin toistekin. Pääsy maksaa, mutta menisin silti.

Tulen tänne toistekin. Pariisiin. Jäi näkemättä Versaillesin puutarhat ja osa Louvren huonekaluista (menimme vasta kaksi tuntia ennen sulkemista). Mutta en tahtoisi asua Ranskassa. Enkä aio verestää ranskan kielen opintojani lähiaikoina. Vituttaa, kun kaikki puhuvat niin epäselvästi, että ymmärrän espanjaakin paremmin kolmen kuukauden opintojen pohjalta. Pyh, miten epäselvä kieli. Luetusta tekstistä ymmärrän 90%. Ongelma on nimenomaan se ääntäminen. Turhaa vaikeuttamista, sanon minä!

Ei kommentteja: