13. heinäkuuta 2007

Päivä 5, Pariisi

Kirjoitettu sunnuntaina 08.07.2007:

Vieläkin ollaan alle vierailun puolivälin, vaikka tuntuu jo pitkältä. Pariisissa ollaan vielä seuraavat kolme päivää.

Tänään Marjukalla oli töitä. Lähdin samaa matkaa kahden maissa. Aamu juteltiin asunnolla mm. saksalaisen kämppiksen kanssa. Olisi pitänyt lähteä aikaisemmin: Disleyland on sen verran kaukana Pariisista (40 min RER A) ja Versailles kaukana Pariisin toisella puolella (30 min RER C), että olin Gare du Nordin koukkauksen jälkeen perillä vasta neljän jälkeen. Mesta meni kiinni jo puoli seitsemältä. Onneksi olen nopea katselemaan nähtävyyksiä. Lisäksi ulkona satoi kaatamalla, joten puutarhoja ei olisi halunnutkaan ihastella. Kaikki sisätilat ehdin kiertää, mutta tahdon jollain myöhemmällä vierailulla tulla uudelleen katsomaan puutarhat jonakin aurinkoisena päivänä.

Versaillesissa (noudatetaan nyt sitten tätä virallista taivutusta) vaikuttavinta on valtava koko. Rakennukset häämöttävät kadun päässä massiivisina kuin pyramidit. Huoneistakin isoimmat tekivät suurimman vaikutuksen: sotasali ja peilisali. Peilihuone tosin on niin ylihypetetty, että se oli pieni pettymys. Hieno paikka silti, suosittelen. Aurinkoinen sää olisi ollut plussaa, koska puutarhat näyttivät valtavilta ja vähintään yhtä kiehtovilta kuin rakennukset. Lähellä sulkemisaikaa sateisena päivänä on toisaalta loistava aika kierrellä sisätiloissa: vikan tunnin ajan tärkeissäkin huoneissa oli melko tyhjää. Harva enää aloittaa kierrostaan siinä vaiheessa.

Ei ollut yhtään kivaa, että jäin kaatosateeseen matkalla asemalta linnaan. Niin jäi moni muukin. Loppupäivän oli nuutunut ja kostea olo. Ostin ylihinnoitellun sateenvarjon ja huivin, koska muuten olisin saanut keuhkokuumeen.

Gare du Nordilta hain Eurostar-lippuni torstaiksi. Kaikki kunnossa. Menin nyt jo, koska olin hukannut varausnumeroni ja pelkäsin, että asiaan tulee jotain kommervenkkejä. Pelkkä luottokortti kuitenkin riitti lippujen etsimiseen. Toimistolla puhuttiin hyvää englantia. Liputhan ovat muuten kalliita, mutta alle 26-vuotiaana sain hyvissä ajoin varaamalla matkan hintaan 60€. Hyvin kohtuullista.

Versaillesin sulkeutumisen jälkeen minulla oli pari tuntia tapettavana ennen Marjukan töistä pääsyä. Menin leffaan. Pariisi on leffataivas! Harvinaisia leffoja pilvin pimein, sellaisia, joita edes Briteissä ei nähnyt, saati nyt Suomessa. Lähes kaikesta on sekä ranskaksi dubattu (VF) että alkuperäiskielinen (VO) versio. Tämä on ollut minulle suuri, iloinen yllätys. Katsoin Joseph Gordon-Levittin indie-leffan The Lookout, jota on turha haikailla Suomeen vähään aikaan. Itse asiassa veikkaan, että menee suoraan videolle. Leffateatterit julkaisevat keskitettyä aikataulua, joka on kätevän kokoinen ja ilmaisee hyvin selkeästi, missä mitäkin menee ja millä kielellä. Mainiota. Paras asia tässä maassa.

Nyt nukkumaan. Meni myöhään. Kumipatja ei ole mukavin sänky, mutta kyllä tämä tästä.

Ei kommentteja: