7. heinäkuuta 2007

Matkapäiväkirja, päivä 3: Hannover

Kirjoitettu perjantaina 06.07.2007 klo 16.56 (ja loppuun lauantaina 07.07).


Heräsin oranssissa huoneessa. Johannes oli jo lähtenyt töihin. Söimme Maija-Leenan kanssa aamiaista: paahdettuja pieniä leipäsiä, Nutellaa, juustoa, kurkkua, voita. Menimme kaupungille. Hannoverissa on melko kylmää, sateista ja tuulista. Onneksi otin housutkin mukaan.


Erityisen iloinen olin housuista, kun menimme oudolla vinosti kulkevalla hissillä Rathausen torniin, jossa tuuli niin, että hame olisi varmasti ollut korvissa. Rathause oli ehkä hienoin nähtävyys täällä. Se on vanha, koristeellinen rakennus idyllisen järven rannalla. Tornista näkee kauas, ja alakerran jylhässä, holvimaisessa aulassa on neljä laajaa pienoismallia: kaupunki keskiajalla, 1939, toisen maailmansodan pommitusten jälkeen ja tänä päivänä. Pommitettu katukuva on järkyttävä. Miltei koko keskusta tuhoutui. Vanha Rathause on ainoita lähes kokonaisena säilyneitä rakennuksia. Lähellä on myös vanha kirkko, jonka katto räjäytettiin pois eikä sitä koskaan rakennettu uudestaan. Kirkon luuranko on nyt rauhan muistomerkki. Lattiassa lukee "Kuolleillemme". Se oli aika pysäyttävä näky.


Kiertelimme päivän kaupungilla. Hannover ja Bremen ovat samankokoisia kaupunkeja, mutta Hannover tuntuu isommalta. Ero johtunee juuri siitä, että Hannover rakennettiin täyteen moderneja rakennuksia tuhottujen tilalle, kun taas Bremen selvisi sodasta ehjänä keskiaikaisine kortteleineen. Bremen miellytti minua, historian ystävää, enemmän. Myös kirkko oli hienompi. Hannoverissä jopa se oli moderni vanhasta ulkokuorestaan huolimatta: sisällä oli esillä tilataidetta.


Kävimme vihdoin syömässä sitä pizzaa Italian aikojemme muistoksi. Oli älyttömän hyvää. Mozzarellaa ja rucolaa. Iltapäivällä pelasimme englanninkielistä sanapeliä (melko tasaista oli, Maija-Leenankin englanti on oikeesti älyttömän hyvää). Otimme päiväunetkin, koska aikainen herätys odotti neljäntenä aamuna.


Illalla, Johanneksen tultua kotiin seurakunnan nuorteniltaa pitämästä (olenpa varsinaisten seurakunta-aktiivien kaveri :) kävimme vielä pubissa hamppareilla ja kahdella oluella. Tai minä join olut-limsa-sekoitusta. Yleistä Saksassa, kuulemma. Oli ihan siedettävää. Tavallinen olut on makuuni ihan liian kitkerää, eikä siideriä ollut tarjolla, vaikka joistain pubeista sitä kuulemma saa. Baarissa oli pöytiintarjoilu, vaikka se muuten näytti aika peruspubilta! Outo kulttuuriero. Ja lasku maksettiin ovella ulos mentäessä. Saksalaiset ovat huippukohteliaita. En saanut millään maksaa laskua itse.


Nukkumassa puoliltaöin. Herätys Ranskan lennolle klo 5.00.

Ei kommentteja: